Γνωριμία με τα Αρχαία Ελληνικά: Φθόγγοι,γράμματα,τόνοι και πνεύματα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας

Τα γράμματα της αρχαίας ελληνικής αλφαβήτου είναι 24 τα οποία είναι ίδια με της νέας ελληνικής.Από αυτά τα 7 είναι φωνήεντα και τα 17 σύμφωνα.Τα φωνήεντα είναι τα α,ε,ι,ο,υ,ω,η.

Από αυτά το ε και το ο χαρακτηρίζονται βραχέα (προφέρονται σε σύντομο χρόνο), το η και το ω λέγονται μακρά (προφέρονται σε διπλό χρόνο) και τα α,ι,υ λέγονται δίχρονα που είναι κάποιες φορές βραχέα και κάποιες μακρά.

Τα σύμφωνα χωρίζονται στα ΑΦΩΝΑ που χωρίζονται σε χειλικά (π,β,φ), ουρανικά (κ,γ,χ) και τα οδοντικά (τ,δ,θ), στα ΗΜΙΦΩΝΑ που χωρίζονται σε ένρινα (μ,ν), υγρά(λ,ρ) και το συριστικό σ(ς) και στα ΔΙΠΛΑ (ζ,ξ,ψ).

Οι δίφθογγοι αποτελούνται από δύο φωνήεντα. Χαρακτηρίζονται σε ΚΥΡΙΕΣ (αι,οι,ει,ου,ευ,ηυ,υι) και ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ (ῇ, ᾷ, ῷ).

Οι τόνοι είναι τρεις.Η οξεία ('),η βαρεία (`)  και η περισπωμένη (~),ενώ τα πνεύματα είναι η ΨΙΛΗ και η ΔΑΣΕΙΑ. Τα πνεύματα υπάρχουν μόνο όταν η λέξη ξεκινάει από φωνήεν ή ρ. Το υ και το ρ παίρνουν ΠΑΝΤΑ ΔΑΣΕΙΑ.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βιντεάκι:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακάτω μπορείτε να αφήσετε το μήνυμά σας. Κάθε άποψη είναι ανεκτή αρκεί να μην προσβάλλεται τους άλλους χρήστες & τους διαχειριστές του ιστολογίου. Αν έχετε παρατηρήσει κάποια λάθος διατύπωση μπορείτε να το αναφέρετε εδώ ή με e-mail στο newsforsure@gmail.com και να το διορθώσουμε. Επίσης σας παρακαλούμε να γράφετε όσο μπορείτε στα ελληνικά και ΟΧΙ σε greeklish, γιατί έτσι παραποιείται η γλώσσα μας και για αρκετούς είναι δυσανάγνωστα.